De verovering van Afrika

Rond 1800 trokken de eerste blanke ontdekkingsreizigers de binnenlanden van Afrika in. Daar was onder invloed van de islam een bloeiende cultuur en handel tot stand gekomen. Vele andere ontdekkingsreizigers wilden de christelijke beschaving verspreiden in de gebieden ten zuiden van de Sahara. Vaak werden de ontdekkingsreizigers teleur gesteld, doordat de inwoners van Afrika geen belangstelling voor bekeringen hadden. Dat kwam doordat de regering van Europese landen geen steun wilden bieden. Na 1880 wilden de regering van de Europese landen wel steun bieden.

Conferentie van Berlijn

De conferentie van Berlijn was tussen november 1884 en februari 1885 en alle belangrijke Europese landen waren aanwezig. De conferentie van Berlijn stelde regels op zodat Afrika eerlijk werd verdeeld onder de Europese grootmachten. De conferentie was bijeen geroepen door de Duitse president Bismarck omdat hij van Duitsland een belangrijk land wilde maken. Bovendien zag hij dat dit een mooie gelegenheid was om Frankrijk en Engeland tegenop elkaar te zetten, want als Frankrijk en Engeland ruzie zouden krijgen zou dat erg gunstig zijn voor Duitsland. In zo’n 20 jaar was heel Afrika bezet door België (Kongo) Engeland (zuiden en oosten van Afrika) Frankrijk (noorden en westen) Duitsland (Namibië en Kameroen) Italië (Libië) Portugal (Angola Mozambique) en Spanje (zuiden van Marokko). Maar de verdeling had grote gevolgen voor Afrika.

Ten eerste bestond Afrika voor 1880 uit 10.000 stammen en in 1900 maar uit 40 landen. Van die 40 landen waren er 36 die een bestuur hadden onder leiding van een Europees land.

Ten tweede begonnen Europese handelaren en bedrijven goud, koper, rubber, ivoor en cacao uit Afrika te halen en werden er goedkope machinaal vervaardigde kleding verkocht waardoor er veel Afrikanen werkloos werden.

En ten slotte werd opnieuw geprobeerd om het christelijke geloof in Afrika te verspreiden, maar dit keer met meer succes omdat missionarissen en zendelingen dit keer wel gesteund werden door het Europese bestuur. Ook konden zij beter overleven in de binnenlanden van Afrika door de komst van een geneesmiddel tegen Malaria.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb